Share This Post

Hírek / Kiemelt hírek / Politika / Videó

Erősítené az amerikai-magyar kapcsolatot Cornstein

Szeretné erősebbé tenni az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolatokat – erről beszélt bemutatkozó videójában az új budapesti, amerikai nagykövet. David Cornstein a hét elején adta át megbízólevelét Áder János államfőnek. A Magyar Időknek arról beszélt a nagykövet: rossz volt látni, ahogy az elmúlt 10 évben a magyar-amerikai kapcsolatok alakultak, de ígérete szerint ez most meg változni fog.

Jó napot kívánok! – magyarul köszönt közösségi oldalára feltöltött üdvözlő videójában David Cornstein. Az Egyesült Államok frissen kinevezett budapesti nagykövete beszélt többek között Magyarországhoz fűződő viszonyáról. Elmondta, hogy nagyanyja Magyarországon született. A diplomata ennek kapcsán kiemelte: a családja története is illusztrálja a két ország közti mély köteléket, amit ő még erősebbé kíván tenni.

Első feladatom megmutatni Magyarország kormányának, különösen pedig a népének, hogy ami eddig volt, az mára már nem érvényes – ezt már a Magyar Időknek nyilatkozta David Cornstein. Azt mondta, személyesen is zavaró volt látnia, hogyan alakult a a két ország kapcsolata az elmúlt tíz évben.

Látni, hogy egyáltalán nincs párbeszéd az Egyesült Államok és Magyarország, vagyis két olyan nemzet között, amelyeket pedig évszázados történelem, ma pedig barátság és szövetség köt össze – fogalmazott a nagykövet. Hozzátette: még mielőtt ideérkezett volna, részese lett egy folyamatnak, amellyel teljességgel felszámolják ezt az állapotot.

A nagykövet arról is beszélt, hogy Magyarország és az Egyesült Államok vezetőjét a legjobban, a mai világban egyedinek számító kapocs köti össze: mindketten nagyon erős vezetők, igen markáns véleményeket hangoztatnak, többek között a migrációs kérdésben. Ez napjaink kiemelt témája – hangsúlyozta, hozzátéve: az Egyesült Államokat rendkívül foglalkoztatja a határbiztonság kérdése, ahogy Magyarországot is.

A Magyarországot ért antiszemita vádakról szólva elmondta: a magyar kormány nem zsidóellenes, sőt mindent megtesznek azért, hogy elejét vegyék az ilyesfajta megnyilvánulásoknak – fogalmazott David Cornstein.

M1 Híradó

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>