Share This Post

Érdekes / Gyász / Hírek / Külföldi hírek

Az Örömódát hallgatva vetett véget életének egy 104 éves tudós

Az eutanázia legalizálása mellett kiálló David Goodall csütörtökön vetett véget életének, Svájcban.

David Goodall – Fotó: Getty Images

Ausztrália, és valószínűleg a világ legidősebb tudósa, David Goodall, 104 évesen választotta az önkéntes halált, ezzel pedig utolsó kívánsága is teljesült az életben. A 104 éves tudós egészen Svájcig repült, hogy végrehajtsák rajta az eutanáziát.

Az I. Világháború előtt született férfi esete bejárta a világsajtót, a férfi számos alkalommal hívta fel a figyelmét a világnak arra, hogy az emberek saját magának kellene eldöntenie, hogy mikor hal meg, anélkül, hogy ebbe más beleavatkozna. Ausztráliában azonban nem engedélyezett az eutanázia, éppen ezért Svájcig kellett utazzon, hogy vágya teljesülhessen.

A férfi egy alapítványon keresztül 20.000 dollárt gyűjtött, amit arra fordított, hogy utolsó kívánságát véghez vigye. Utolsó perceit családja körében töltötte. Goodallnak 12 dédunokája volt.

94 évesen elvesztette az önállóságát

Goodall 102 éves koráig dolgozott, ám az elmúlt napokban bevallotta, 20 éve gondolkozik az önkéntes öngyilkosságon. A vízválasztó 1998-ban történt, amikor nem hosszabbították meg hajtási jogosítványát. Akkor 94 éves volt, azt mondja, akkor volt az a pont, amikor úgy érezte, elvesztette önállóságát.

Legnagyobb problémáját a mobilitás jelentette. A férfi nem volt különösebben beteg, de egészségi állapota rohamosan hanyatlott. Goodall attól félt, hogy kiszolgáltatott lesz, mások számára kínt lesz őt ápolni.

Háromszor akart öngyilkos lenni

Azt mondta, unta már az életet. Reggel felkelt, evett, majd délig pihent, majd ismét evet, majd ismét pihent és ez így ment minden nap. Egyetlen öröme a madarak megfigyelése volt, ám mivel látása az elmúlt években igen megromlott, már ennek sem tudott maradéktalanul örülni.

Az élet 5-10 éve már egyáltalán nem jelent boldogságot – vallotta saját maga, háromszor megpróbált véget vetni életének, de egyszer sem sikerült neki.

Élete során három felesége volt, csütörtökön 10 órakor hunyt el, miután halálos injekciót adtak be neki. Egy perc alatt távozott az élők sorából.

Mielőtt meghalt volna utolsó kívánságaként halat és sült krumplit evett, és meghallgatta az Örömódát.

9am.hu

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>