Share This Post

Hírek / Oktatás / Politika

“Az Y-generáció felébredt!” – ismét utcára vonultak a diákok

Egy jobb oktatásért tüntettek a diákok, miután a miniszterelnök nem állt ki velük vitázni. A diákok vitát szerveznek a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeinek, és bár Orbán nem megy el, a többiek igen. Mozgalmat is hirdettek “Diák vagyok” címmel, a következő tüntetést március 15-re szervezik. Mindenkit arra buzdítottak, hogy menjen el szavazni április 8-án.

Pénteken ismét tüntettek a diákok, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerintük nem reagált érdemben a követeléseikre, Orbán Viktor pedig nem állt ki velük vitázni. Orbánt a Független Diákparlament képviselői hívták vitázni, de a kormányfő nem reagált a meghívásra. A tüntetés Facebook-oldalán azt írták, ezért a döntéshozókénál magasabb szint képviselőihez, a magyar emberekhez fordulnak, hogy a magyar diákok a tanárokkal és a szülőkkel közösen váltsanak rendszert az oktatásban. A tüntetést fél 6-ra hirdették meg a Deák Ferenc térre, ahonnan a Parlamenthez vonultak a demonstrálók.

© Túry Gergely

Fél 6-kor a Deák téren a templom előtti rész már elkezdett megtelni, tudósítónk szerint a fiatalok mellett meglepően sok idős is volt a demonstrálók között, szinte minden korosztály képviseltette magát. Többen táblákkal érkeztek, ezeken ilyen szlogenek voltak olvashatók: “Balog mondjon le”, “Kifelé a papokkal az iskolából”, “Orbán nem európai, Vona sem”, “Én európai vagyok. És te?”

© Túry Gergely

Háromnegyed 6-ra meg is telt a Deák tér, az emberek már nem fértek el a járdán, a forgalmat az utcán leállították a rendőrök. A parlamenthez indulás előtt a Deák téren egy nagyméretű EU-s zászlót bontottak ki a tüntetők, amit körbeállva lengettek. A gyülekezés közben a Kozmosz nevű zenekar “Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek” című száma szólt.

© Túry Gergely

A tüntetők menete 6 előtt valamivel indult el a Deák térről, a szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy menet közben a telefonjukkal világítsanak, “egyfajta Y-generációs fáklyásmenetként”. A demonstrálók a teljes szélességében lezárt Bajcsy-Zsilinszky úton vonultak, onnan közelítették meg a Parlamentet. Hosszú percekbe telt, mire kiürült a Deák tér.

© Túry Gergely

A menetet a rendőrök és egy teherautó vezette fel, és felcsendültek a jól ismert szlogenek is: “Kell a CEU, kell a TASZ, Orbán Viktor korrupt f*sz!”, “Aki dudál, velünk van”, “Gyertek velünk”, “Szabad ország, szabad oktatás”, “Mi vagyunk a jövő!”, “Nem adjuk fel!”, illetve a “Semmit rólunk nélkülünk!”, “Balog Zoltán mondjon le!”, valamint az is, hgy “Vona Viktor!” Tudósítónk szerint jó volt a hangulat, a tüntetők énekeltek és táncoltak, egyesek kongáztak is. A menet élén haladó teherautóról lejátszották a Ha én rózsa volnékot is. A hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor egy ablakból uniós zászlót lengettek ki az ott lakók.

Bővebben >>

HVG

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>