Share This Post

Forma 1 / Hírek / Külföldi hírek / Sport

Ferrari: Ha kiszállunk az F1-ből, visszük a többieket is!

Nemcsak véresen komolyan veszi a Ferrari F1-es kivonulással való fenyegetését, Sergio Marchionne azt is jelezte, ha kell, magával viszi a többi csapatot is egy alternatív sorozatba!

Ferrari (Fotó: XPB)

Hétfőn tartotta hagyományos karácsonyi sajtóebédjét a Ferrari, és ahogyan az az utóbbi hónapok eseményei alapján várható volt, a politika is központi téma volt rajta. Sergio Marchionne elnök – a többi gyári csapat vezetőjéhez hasonlóan – hadat üzent a Forma–1 tulajdonosának, a Liberty Mediának, mivel elégedetlen az általuk vázolt 2021-es motorszabály-tervezettel, a pénzügyi téren szorgalmazott változtatásokkal, az istállók idei bónuszcsökkenésével. Előrebocsátotta, ha nem alakulnak az érdekeiknek megfelelően az új szabályok, a Ferrari kivonul a Forma–1-ből.

Mivel ezt a fenyegetős trükköt a vörösök már sokszor elsütötték hasonló esetekben, a sportágban sokan nehezen tudják igazán komolyan venni az ultimátumot. Bernie Ecclestone például nemrég a svájci Blicknek megjegyezte: „Ez csak a szokásos játszma. Ha nem nyernek, náluk általában kitör a pánik. Max Mosley és én hosszú listát tudnánk írni arról, mennyiszer segítettük a Ferrarit. De ők ezt mindig tagadják.”

Mindezek után Marchionne hétfői rendezvényükön nemcsak megerősítette, hogy fenyegetése véresen komoly, még rá is tett egy lapáttal, s egy másik ismerős opció, az ellensorozat lehetőségének említésével tette még hatásosabbá. „Vannak, akik azt gondolják, csak blöffölünk a szabályváltozások kapcsán tett fenyegetésünkkel, de ők a tűzzel játszanak! 2015 óta sokat változott a helyzet, és azóta tudható, hogy ha mi fenyegetünk valamivel, akkor azt meg is csináljuk. Előnyünk, hogy a jelenlegi Concorde-egyezmény nagyon különbözik a korábbiaktól, amelyek nem engedtek ennyi szabadságot. Korábban lehetetlen volt egy csapat részéről a száguldó cirkuszon kívüli alternatíva keresése. Most mérlegelhetjük ennek lehetőségét, és alakíthatunk valamit, ami a Forma–1-hez hasonló műsort kínálhat” – fogalmazott az olasz.

Maurizio Arrivabene, Sergio Marchionne és Mattia Binotto a Ferrari karácsonyi partiján
(Fotó: Ferrari)

Szerinte az alternatív sorozat létrehozásához a többi elégedetlen autógyártót is megnyerhetik. „Nyitva a lehetőség arra, hogy egy alternatív bajnokságot alakítsunk 2020-21-től. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a lehetőséget, igaz, jobban szeretném elkerülni ezt. Szeretném a Forma–1-ben folytatni, de ehhez kompromisszumok kellenek, és nem szabad elvenni a Ferraritól annak lehetőségét, hogy minden versenyen megmutassa, mi a lételeme. Ha ez nem sikerül, a Ferrari elsétál. Vagyunk olyan erősek, hogy másokat is magunkkal vigyünk. Ezt még gazdasági szempontból is meg kell vizsgálnunk, de úgy vélem, meg tudjuk csinálni.”

Ha e fokozott fenyegetés címzettje nem lenne elég egyértelmű, Marchionne a biztonság kedvéért néven is nevezte problémája forrását. „Engem a legjobban az dühít, hogy a Liberty Medián belül van egy személy, akinek óriási F1-es tapasztalata van: Ross Brawn. Ő olyan irányt próbál mutatni, amely nem felel meg a sportág génjeinek. A Ferrarit az nem fogja érdekelni, ha egyforma autókat és olcsó motorokat akarnak csinálni, mint a NASCAR-ban. Mi részei voltunk az F1 történelmének, így ismerjük a sok marhaságot is, és tudjuk, milyen az F1. A versenyrészlegünk, amely csak az F1-en dolgozik, kiválóan ismeri az F1-et. Muszáj egyensúlyt találnunk a mi és az ő érdekeik között. Úgy vélem, még van annyi időnk, hogy elkerüljük a Ferrari F1-es kivonulását.”

Dél felől vihar érkezése várható…

M4 Sport, Reuters, Autosport

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>