Share This Post

Hírek / Politika

Nemet mondott a parlament az eurócsatlakozás megkezdésére

Kedden dél körül szavazott az Országgyűlés arról a határozati javaslatról, amelyet Szelényi Zsuzsa független képviselő nyújtott be „Az eurózónához való csatlakozási folyamat megkezdéséről” címmel. Ezzel a parlament kifejezte volna elkötelezettségét az euró bevezetése iránt, kijelentette volna, hogy „az eurózónához való csatlakozás megkezdésére eljött az idő”, illetve felhívta volna a nemzetgazdasági minisztert, hogy kérjen meghívotti státuszt az eurócsoport pénzügyminisztereinek ülésére.

Volt azonban a javaslatban olyan pont is, ami inkább kormánykritikának tekinthető, nem annyira az euróról szólt. Felhívta volna a kormányt, hogy „dolgozzon ki új cselekvési tervet az ország gazdasági és társadalmi felemelésére”, és ha ez még nem lett volna elég, Szelényi ezt részletezte is: „Ennek a cselekvési tervnek alapja a kiszámítható jogállam működésének garantálása, a kormányzathoz közel álló gazdasági vállalkozások monopóliumának megtörése, a korrupció felszámolása, az oktatás és kutatás kiemelt fejlesztése, a nemzetközi piacon versenyképes vállalatok fejlesztése és a fenntartható fejlődésbe való befektetés.”

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a kormánypártok képviselői a nem gombot nyomták meg, kivéve a fideszes Pócs Jánost, aki valószínűleg mellényúlt, azért szavazott igennel. Érdekesebb az ellenzéki voksok megoszlása: a Jobbik képviselői tartózkodtak, az MSZP-sek többsége igennel szavazott, kivéve Gőgös Zoltánt, Harangozó Tamást és Szakács Lászlót, akik a nem gombot nyomták. Az LMP-frakció többsége nem szavazott – részben igazoltan voltak távol, részben csak úgy –, kivéve Demeter Mártát, aki igennel voksolt. A függetlenek közül nem szavazott a DK négy képviselője, a többiek támogatták a javaslatot.

MNO

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>