Share This Post

Hírek / Külföldi hírek / Politika / Videó

Nógrádi: Merkel történelmi mélypontra vitte a pártot

A migrációról szóló vita is része a kormányalakítási tárgyalásoknak. Hónap közepén leülnek a liberálisokkal és a zöldekkel. De előbb a belső vitát akarták rendezni. Angela Merkel maga is elismerte: rendezni kell a CDU és a CSU közti viszonyt, és meg kell állapodni a CSU által követelt menekültbefogadási felső határról. A CSU ultimátuma volt az, hogy a kancellár 200 ezerben húzza meg a befogadási korlátot, évente.

A zöldek egy része azt követelték, hogy a CDU-CSU állapodjon meg még azelőtt, hogy velük tárgyalóasztalhoz ülnek – ez most megtörtént. A CSU ráerőltette akaratát a nagy testvérpártra, hiszen a 16 német tartományban 15-ben a CDU van jelen, csak egyben, Bajoroszágban van a CSU, ennek pedig rendkívül komoly jelzésértéke van – jelentett ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Október 15. az ezévi egyetlen hátralevő német tartományi választás Alsó- Szászországban; a legfrissebb felmérések szerint 34 százalékon állt a CDU és 34 százalékon a szociáldemokraták.

A hivatalos német adatok szerint 2016-ban 1500 fő politikai menekült érkezett Németországba, az összes többi gazdasági menekült – jelentette ki Nógrádi György.

Az összes kelet-német tartományban lévő CDU-s miniszterelnök kiállt amellett, hogy szerintük Merkel alkalmatlan kancellárnak – erre még példa még nem volt a német történelemben. Vagyis Merkel történelmi mélypontra vitte a pártot – fűzte hozzá.

A bajorországi választással kapcsolatban elmondta: a választásokon a CSU 38 százalékot kapott, ami nem tekinthető ugyan alacsony eredménynek, de messze elmarad korábbi eredményeiktől, így Horst Seehofer fejét követelik.

Seehofer rendkívüli kongresszust hívott össze novemberre, ám ha nem tud pártelnök maradni, esélye sem lesz, hogy jövőre miniszterelnök legyen – fogalmazott Nógrádi György.

Hozzátette: 1961 óta mindig kétpárti koalíció volt Németországban – az a vágy tartja össze őket, hogy bekerüljenek a hatalomba.

Ezek az események azonban rengeteg dolgot vetítenek előre, például a migrációs kérdésben; a zöldek azt szeretnék, szabadon jöhessen be mindenki az országba, és márciustól történjen meg a családegyesítés. A CDU-CSU 200 főben húzná meg a befogadási korlátot évente, miközben egész Európa egyre inkább szigorít migrációs politikáján – fogalmazott a szakértő.

Nógrádi György arról is beszélt, hogy a CDU-ban létrejött egy értékunió, egy értelmiségi stáb, mely tanácsokat ad: ők azt javasolják, Merkel vonuljon vissza.

Az eljövendő hónapok megmutatják, mikor jön létre a kormány, és kérdés, mennyire lesz az sikeres – fűzte hozzá Nógrádi György.

Ma reggel

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>