Share This Post

Érdekes / Háború / Történelem

Miért vált szét Észak- és Dél-Korea?

Észak- és Dél-Korea mostanában nincs túl jó viszonyban egymással, sőt, az északi ország az utóbbi időben a rakétakísérletek miatt szinte az összes környező náció ellenszenvét kivívta magának. Bár a két Korea között 1953 óta fegyverszünet van érvényben, a kommunista állam hivatalosan a mai napig hadban áll Dél-Koreával. De miért vált szét Korea két külön országgá?

Korea a történelem során ritkán alkotott egységes országot, és viszonylag kevés olyan időszak volt, amikor béke uralkodott a félszigeten. A nyugati időszámítás kezdetén még sok kis királyság versengett egymással, végül egészen a 7. századig három királyság uralta a félszigetet. Először 918-ban egyesült egy országba az egész. Amikor I. Szonggje tábornok 1388-as puccs után kezébe vette a hatalmat, az egységes Korea a fénykorát élte.

A középkorban északról szinte folyamatosan támadás alatt állt az ország, komoly veszteségeket okoztak az állandó rablótámadások és a mongolok betörése is. 1592-ben a japánok támadták meg a félszigetet, a hétéves háborúnak nevezett konfliktus során óriási károkat szenvedett el az ország. Az újkor sem hozott túl sok békét Koreának: gyarmatosítás, inváziók és bezárkózás jellemezte az országot. Bár a 19. század végén kikiáltották a független Koreai Császárságot, mind az oroszok, mind a japánok megpróbálták a saját befolyásuk alá vonni. Mivel Oroszország nem volt hajlandó lemondani koreai érdekeltségeiről, 1904-ben háborúba kezdtek Japánnal, ám csúfos kudarcot szenvedtek.

Háborúban a koreai csatahajók | commons.wikimedia.org

Korea végül 1910-ben veszítette el függetlenségét, amikor a Japán Birodalom részévé vált. Ez egészen a második világháború végéig tartott, amikor Japán totális vereséget szenvedett el a szövetségesektől. A háborút követő békekonferencián a nagyhatalmak megállapodtak, hogy egységes Koreát hoznak létre, ám ideiglenesen a 38. szélességi fok mentén két részre osztják fel. A japánok kivonulása után a szovjetek megérkeztek Koreába, és az addigi politikai ellenzékiekkel kikiáltották a Koreai Népköztársaságot, ami fokozatosan átvette a teljes félsziget irányítását. Ez persze nagyon nem tetszett az amerikaiaknak, akik a japán fegyverletétel után vonultak csak be Koreába.

A két Korea fejlődése egészen eltérő irányban indult meg. Az eleve fejlett iparral rendelkező északon szovjet mintára a gazdaság államosításába és tervutasításos gazdálkodásba kezdtek. Ezzel szemben a főként mezőgazdaságból élő dél beszüntette a kommunista pártokat, ám a gazdaság gyors fejlődése csak az 1960-as években indult el, addig amerikai segélyekből építették újra az országot. Észak- és Dél-Korea viszonya 1950-re mérgesedett el teljesen. Az észak-koreai pártfőtitkár, Kim Ir Szen elérkezettnek látta az időt, hogy a szovjet és kínai támogatással a háta mögött elfoglalhatja Dél-Koreát.

A koreai háború alakulása | commons.wikimedia.org

Kitört a koreai háború, az ENSZ zászló alatt harcoló dél-koreaiak és amerikaiak ellentámadásba lendültek. A hároméves háborút követően gyakorlatilag a világháborús határokra szorultak vissza a felek, és hivatalosan azóta sem kötöttek békét, így a mai napig csak tűzszünet van érvényben a két ország között. A két Korea egyesítése egyelőre nagyon messze van, míg Dél-Korea ma a világ egyik legfejlettebb országa, addig Észak-Korea rendkívül szegény vidéknek számít.

Forrás: M5 TV

Share This Post

Leave a Reply