Share This Post

Hírek / Politika

Megvonná az írni-olvasni nem tudóktól a választójogot a Jobbik

Megvonná az írni-olvasni nem tudóktól a választójogot a Jobbik: mi alapfokú iskolai végzettséghez kötnénk a választójogosultságot, hogy visszaszorítsuk a szavazatvásárlást. Ez nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az alapfokú iskolai végzettség. A választójog most sem korlátlan, hiszen pl. a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak.

Az elmúlt évtizedekben sajnos bevett gyakorlat volt, hogy az alacsony iskolázottságú emberek szavazatait megvásárolták a huszadik századi pártok, mindez ellentétes a demokratikus normákkal és a választások tisztaságával. Ráadásul az elmúlt években tovább emelkedett az írni-olvasni nem tudók aránya, már a lakosságnak kb. húsz százaléka sorolható ebbe a kategóriába. Úgy gondoljuk, hogy ezek az ismeretek pedig alapvetőek ahhoz, hogy valaki a közéletben megfelelő tájékozottságra tegyen szert.

Álságos a Fidesz álláspontja, hiszen ők is érdekeltek a jelenlegi rendszer fenntartásában, haszonélvezői annak. Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató tusványosi beszédében nyilvánosan elismerte: nem érdekli a kormánypártokat az értelmiség kritikája, a megtévesztő gyűlöletkampányra építenek, hiszen állítása szerint ez működik. Most sem értelmes, a szakmai álláspontokat ütköztető vitát kezdeményeztek, hanem pártpolitikai vagdalkozásba kezdtek.

Ha a demokrácia olyan sokat hangoztatott eszméje valóban fontos lenne a Fidesznek, nem rekesztené ki a szavazók közül merő pártpolitikai indokok alapján a külföldön dolgozó magyarokat, és nem hagyná, hogy a határon túliak körében akár halottak helyett is érvényes szavazatokat adjanak le.

A kormánypártok reagálása:

A kormánypártok szerint a Jobbik az általános választási jog korlátozására készül, és nem adna szavazásra lehetőséget azoknak, akiknek nincs legalább általános iskolai végzettségük – adta hírül szerdán az MTI.

Hollik István kereszténydemokrata képviselő azt mondta: Dúró Dóra, a Jobbik alelnöke közösségi oldalán osztotta meg, a párt választási programjában kilátásba helyezi, hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők ne szavazhassanak. Ezzel több tízezer embertől vonnák el az általános választási jogot, és ezzel az egyik legalapvetőbb állampolgári jogot – mondta a kormánypárti politikus. Hollik István szerint lenézik a kevésbé iskolázottakat, megszégyenítenék, kirekesztenék őket. Úgy fogalmazott: ez az elitista elképzelés még az SZDSZ-t is megszégyeníti.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>