Share This Post

Hírek / Kiemelt hírek / Sport / Videó / Vívás / Vizes-vb

FINA 2017 – Női vízilabda: megszerezte az 5. helyet a magyar válogatott (videón a Magyar-Olasz mérkőzés)

A 17. FINA Világbajnokság női vízilabda-tornáján legyőzte Olaszországot a magyar csapat.

Az 5. helyért:

Olaszország-Magyarország 8-10 (2-3, 2-3, 2-2, 2-2)
Hajós Alfréd Uszoda, vezette: Rotsart (amerikai), Buch (spanyol)
Olaszország: Gorlero – Garibotti 3, Queirolo 1, Radicchi, Aiello, Bianconi 4, Emmolo. Csere: Tabani, Picozzi, Cotti, Dario. Szövetségi kapitány: Fabio Conti
Magyarország: Gangl – Czigány 2, Csabai 1, Szücs, Keszthelyi 3, Szilágyi 2, Bujka. Csere: Antal 1, Gurisatti 1, Illés, Tóth. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Fotó: Balogh Máté/Bp2017

A csalódottság némileg már a múlté, a magyar és az olasz válogatott is győzni tudott az elveszített negyeddöntőt követően, így valamelyest szebb befejezésre számíthatott a zárónap második mérkőzésén, amikor az 5. hely volt a tét.

Czigány Dóra szerzett vezetést a magyar válogatottnak, ezt Roberta Bianconi, a góllövőlista vezetője egyenlítette ki. Majdnem telt ház, 7000 néző volt kíváncsi a két csapatra, ez alighanem rekordnak számít egy ilyen helyosztó esetében.

Az elmúlt években sokat találkozott egymással a két csapat, az idei Világliga-selejtezők során például idegenben is sikerült a magyar válogatottnak győznie, de említhetnénk a tavalyi belgrádi Európa-bajnoki elődöntőt is, azt is a vb-házigazda magyar csapat nyerte, azaz a legutóbbi emlékek inkább Bíró Attila együttesének sikerét ígérték.

Szilágyi Dorottya, majd Antal Dóra is beköszönt a negyed derekán Gorlero kapusnak, 3-1-re elhúzott a magyar válogatott, ám végül Bianconi szépítőtalálata miatt egygólos volt a különbség az első negyed végén.

Keszthelyi Rita indított góllal a második negyedben, Garibotti emberelőnyből válaszolt 5 perccel a nagyszünet előtt, a magyar csapatnak a centerek megjátszásával akadtak gondjai a meccs első felében. Átlövésből persze ment, Keszthelyi bizonyította, megint kettő volt közte (3-5).

Rendre csak közeledni tudott Olaszország, a magyar válogatottnak voltak válaszai (4-6). Keszthelyi Rita csavarral próbálkozott a nagyszünet előtt, kapufa lett belőle.

Szilágyi-góllal kezdődött a második félidő, de harmadik negyed végére Garibotti góljával egy gólra jött fel az olasz csapat, időt is kért egy emberelőnyös helyzetben Bíró Attila. Megérte, Keszthelyi fejezte be az akciót, 8-6-ra vezetett Magyarország a harmadik szakasz végeztével.

Csabai Dóra növelte ezt az előnyt háromra öt és fél perccel a vége előtt, kézben tartotta a meccset a magyar válogatott. Kettős emberhátrányban is sikerült például kivédekezni egy olasz akciót.

A végén pedig sikerült megnyerni a meccset is, 5. helyen zárt a magyar együttes, amelynek egyik oszlopos tagja, a 2005-ben világbajnok Takács Orsolya a találkozót követően bejelentette, visszavonul a válogatottságtól.

A teljes mérkőzés itt látható:

 

Bíró Attila szövetségi kapitány (Magyarország):

„Egy kicsivel jobb szájízzel tudjuk befejezni ezt a világbajnokságot, ugyanakkor azt a Kanada elleni meccset nem lehet elfelejteni. Ez a két meccs megmutatja, hogy milyen tartalék, lehetőség és tartás van a lányokban. Nehéz azért megélni, ami történt, nemcsak a lányok, hanem a stáb tagjai számára is, az elmúlt napokban én is úgy éreztem magam, mintha egy nagylyukú húsdarálón átdaráltak volna. Iszonyú nehéz volt fejben feldolgozni, de büszke vagyok a lányokra, hogy felálltak, és ezt a két mérkőzést megnyerték. Keményebb harcmodort választottunk ma, ennek volt köszönhető a mai sok kiállítás.

Csalódás az ötödik hely, ezzel a játékkal, ha az Egyesült Államokat nem is, de mindenkit meg tudunk verni. De úgy tűnik, ez a csapat nem érett arra, hogy hat-hét meccsen egymás után magas színvonalon teljesítsen. De hozzáteszem, az amerikaiakon kívül senki más nem képes erre.”

Czigány Dóra (Magyarország):

„Jó meccs volt, végre jól kezdtünk, úgy éreztük, végig domináltunk. Az előző meccs nehezebb volt, hogy egyből a vereség után újra játszani kellett, most összeszedettebbek voltunk. Tudtuk, hogy ez az utolsó meccs volt, amit élvezni kellett. Nyilván nincs már értelme rágódni a történteken, pihenés következik, aztán jön a magyar bajnokság.”

Antal Dóra (Magyarország):

„Végig, az egész meccsen nálunk volt az irányítás. Végig tartottuk azt, amit megbeszéltünk, az M-zóna ellen jól játszottunk. Felül tudtunk kerekedni az olaszokon, és ez ma nagyon fontos volt. Tanulni kell a hibáinkból, dekoncentráltak voltunk Kanada ellen, és így egy vereséggel az 5. helyen zártunk. Pozitívum, hogy fel tudtunk állni, és meg tudtuk mutatni a szurkolóknak, hogy az ő segítségükkel képesek vagyunk bárkit legyőzni.”

Fabio Conti, szövetségi kapitány (Olaszország):

“Nem volt egyszerű Magyarország ellen játszani Valeria Palmieri nélkül, hat korábbi mérkőzés után. Elfáradtunk. Nagyon elégedett vagyok a csapatommal, mert bebizonyították, hogy egy szinten vannak a többiekkel, még akkor is, ha a végső eredmény nem lett olyan, mint amire számítottunk. Érmes helyezést szerettünk volna, de ez nem sikerült. Most lesz lehetőségünk új összeállításokat kipróbálni és elkezdeni készülni a következő évi Európa-bajnokságra.”

Queirolo Elisa Player (Olaszország):

“Szerettünk volna nyerni a csapatommal, az érem sajnos elúszott a negyeddöntőben. Tanulnunk kell a hibáinkból, hogy tapasztaltabbak legyünk. Keményen kell dolgoznunk, hogy jobbak legyünk a jövőben. Nem lesz egyszerű, de egy nagyon jó csapat a miénk és hiszem, hogy a következő versenyen eljutunk a legjobbak közé.”

Forrás: Fina-budapest2017.com / videó: M4 Sport

Share This Post

Leave a Reply