Share This Post

FINA 2017 / Hírek / Sport / Videó / Vizes-vb / Vízilabda

FINA 2017 – Férfi vízilabda: Magyarország-Olaszország: 9-9 (videón a teljes mérkőzés)

A 17. FINA Világbajnokság első igazán nagy rangadóján óriási csatában 9-9-es döntetlen született.

Fotó: fina-budapest2017.com

M9 B csoport

Magyarország-Olaszország 9-9 (4-4, 2-1, 1-3, 2-1)
Hajós Alfréd Uszoda, 7500 néző, vezette: Naumov (orosz), Schwartz (izraeli)

Magyarország: Nagy V. – Gór-Nagy, Hosnyánszky, Vámos 3, Erdélyi, Varga Dénes 3, Hárai 1. Csere: Török B., Manhercz K. 1, Zalánki 1, Decker Á., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Olaszország: Volarevic – Di Fulvio 2, Nora 1, Gitto, Figlioli, Renzuto Iodice 3, Bodegas 1. Csere: Tempesti (kapus), N. Presciutti 1, Mirarchi 1, Fondelli, Aicardi, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

A csoport másik mérkőzésén, korábban:

Franciaország-Ausztrália 10-11 (5-4, 1-2, 1-3, 3-2)

 

Óriási várakozás, hatalmas érdeklődés, telt ház, két élcsapat, benne a hazaival, kell-e ennél több egy világbajnoki csúcsmérkőzéshez? A 17. FINA Világbajnokság házigazdáiként elfogultságmentesen is azt tudjuk mondani, nem.

Fotó: fina-budapest2017.com

Minden adott volt egy egyedülálló élményhez, a két válogatott egy-egy győzelemmel melegített az első körben a rangadóra. A magyar válogatott 13-3-ra verte Ausztráliát, míg Olaszország 18-9-re Franciaországot. A nap első mérkőzésén a franciák közel álltak ahhoz, hogy pontot csenjenek az ausztráloktól, 10-9-nél az egyenlítésért támadtak, de végül 11-10-re kikaptak.

Mindez azt jelenti, hogy az ausztrálok futnak majd be szinte biztosan a harmadik helyre, így egy esetleges szerda esti magyar-olasz döntetlen felértékelte volna a kenguruk elleni páros mérkőzéseket. Természetesen a magyar válogatottnak nem a döntetlen volt a célja, meg akarta nyerni a mérkőzést, már csak azért is, mert az előző világbajnokságon Kazanyban rendkívül fájó vereséget szenvedett az olaszoktól a torna negyeddöntőjében.

Az olaszok három játékost vesztettek el az elmúlt héten, Marco Del Lungo, Valentino Gallo és Alessandro Velotto is vírusos megbetegedéssel küzd, helyükre gyorsan kellett behívnia három játékost, egyikőjük a 39 éves Stefano Tempesti, a válogatott legendás kapusa.

A mérkőzés aztán meglehetősen furcsa forgatókönyv mentén kezdődött, ugyanis az első négy támadás egyaránt kiállítást hozott, ebből kettőt az olaszok értékesítettek is, egyet pedig Varga Dénes, az ráadásul kettős emberelőny után végződött góllal, 1-2.

Kicsit talán idegesen kezdett a magyar válogatott, de Vámos Márton higgadtan lőtte át a falat, a 4. percben egyenlített a vb-házigazda. Centerpárbaj következett, előtt Bodegas húzott be egy labdát, majd Hárai Balázs csavart a kapuba, 3-3.

A franciák ellen 5 gólt szerző Francesco Di Fulvio hatalmas góllal jelentkezett aztán, az olaszok mindig egy kicsivel előrébb jártak – no nem a negyed végén, amikor Zalánki Gergő egalizált, 4-4.

6-5-nél vezetett először a magyar válogatott, Varga Dénes révén, fantasztikus formában játszik a csapatkapitány a vb-n. Nagy Viktor is leszedett egy labdát,

A 2. negyed 6. percében Hárai Balázs és Andrea Fondelli végleg cserés kiállítást kapott, érzékeny veszteség volt ez hazai részről. Mindenesetre a nagyszünetben egygólos volt a hazai előny.

Fordulás után Stefano Tempesti állt az olasz kapuba, Manhercz Krisztián nagy lövésénél azonban tehetetlen volt, 7-5-re vezetett Magyarország csapata. Kisvártatva Vincenzo Renzuto Iodice harmadik gólját szerezte, szoros volt a meccs, végig. Di Fulvio egalizált ismét, ha így folytatja, a vb egyik legértékesebb játékosa lehet.

3 másodperccel a negyed vége előtt emberelőnyből lőttek gólt az olaszok Presciutti révén, fájó volt ez hazai részről, mert előtte Erdélyi Balázs lopott labdát, majd úszott meg, de végül a kapu fölé lőtt, 8-7-es olasz vezetés után jöhetett a zárónegyed.

Nagy gólcsenddel kezdődött a zárónegyed, tapintható volt a feszültség, különösen a továbbra is jelentős kiállítás-mennyiség miatt, kettős emberelőnyből növelte előnyét Olaszország Mirarchi révén, 4 perccel a vége előtt, 7-9.

Vámos Márton hozta közelebb a magyar válogatottat, „fel is robbantotta” nagy gólja a Hajós-uszodát, majd ismételt 2:15-tel a vége előtt, 9-9-re módosítva az állást. Sőt, Nagy Viktor védett fontosat emberhátrányban, az utolsó percre is nyílt maradt a mérkőzés.

Végül maradt a 9-9, az utolsó körben dől el a csoportelsőség.

A teljes mérkőzés itt látható:

 

Vincenzo Renzuto Iodice (ITA)

„Kemény mérkőzés volt, mindkét csapat fizikálisan játszott. Elég sok volt a kiállítás. Az emberelőnyök voltak a mérkőzés kulcsai. Nagyon erős csapatunk van, szerintem messze juthatunk a tornán. Meccsről meccsre fejlődünk.”

Alessandro Campagna, szövetségi kapitány (ITA)

„A csapatunk erőségge a technika és a fejlődési vágy. Még ha nehéz helyzetben is vagyunk egy meccs során, nem veszítjük el a reményt. Ma kifejezetten tetszett, ahogy a srácok megfordították a meccset a második félidőben. Megnyerhettük volna a végén, de szerencsétlenek voltunk.”

Märcz Tamás, szövetségi kapitány (Magyarország):

„Nehéz röviden jellemezni a mérkőzést, kiélezett meccs volt. Gondoltam, hogy a legvégén dől majd el minden. Nekünk kellett egyenlíteni, visszajöttünk, így mondhatom, hogy igazságos a döntetlen. Nem éreztem, hogy kiegyensúlyozott lenne a bíráskodás. Felkészültek a játékosok az ellenszélre, magunkkal kell foglalkozni, a saját játékunkkal. Bízom a játékosaimban, a játékunkban, a higgadtságunkban. Bárki ellen lehet esélyünk, ha saját magunkkal törődünk. Az, hogy Hárait elveszítettük, elég nagy nehézséget jelentett, ezt meg kellett oldani. Sokkal nehezebb volt így játszani, a többiek nagy terhet vállaltak fel, hogy jó eredmény szülessen. Ennek tekintetében elégedett vagyok.”

Vámos Márton (Magyarország):

„Így, hogy meg tudtuk menteni a mérkőzést, elégedettek lehetünk valamennyire. Győzni akartunk, jobbak vagyunk ennél az olasz csapatnál. Sajnos, most nem a mi kezünkben van a csoportelsőség sorsa. Várjuk, mi történik majd ott, az ausztrál-olasz meccsen. Regenerálódunk majd, készülünk a további feladatainkra.”

Nagy Viktor (Magyarország):

„Őrült meccs volt, valami ilyesmire számítottunk, leszámítva, hogy nem gondoltam volna, hogy így bíráskodnak. Nagyon örülök, hogy erő volt a csapatban, bírtuk a nyomást, ez nagyon sokat számít. Nem szabad azzal foglalkozni, hogy most bosszúsak vagyunk. Ez nem épít, kilépünk az uszodából, és el kell felejteni azt, ami rossz, csak a pozitív dolgokra kell koncentrálni.”

Hosnyánszky Norbert (Magyarország):

„Kicsit káosz volt a meccs, nem is játszottunk olyan jól. Nagyjából igazságos volt az eredmény, megpróbáljuk úgy alakítani a folytatást, hogy nekünk jó legyen. Az olaszokon is érződött a fáradtság a végén, rajtunk is. Talán, ha az elején egy más mederbe terelődik a meccs, akkor máshogy alakulnak a dolgok, de nem lehetünk teljesen elégedetlenek.”

Fina-budapest2017.com / videó: M4 Sport / híradó.hu

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>