Share This Post

Állatok / Hírek / Külhoni magyarok / Videó

A medve nem játék: nyertek a székelyföldiek

Teljesítette a román környezetvédelmi miniszter a székelyföldi elöljárók egyik legfontosabb kérését, és aláírta szerdán azt a rendeletet, amelynek alapján augusztus 15-től elkezdik kilőni azokat a medvéket az érintett megyékben, amelyek vadkárokat okoztak vagy emberekre támadtak – írja a Maszol.ro.

Turisták fotóznak egy kukában élelmet kereső medvét Tusnádfürdőn 2017. június 9-én este. A vadállatok az erdélyi város utcáin úgy mászkálnak, mint máshol a kóbor kutyák Fotó: Veres Nándor / MTI

Az ügy előzménye, hogy székelyföldi gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők vonultak szerdán a bukaresti környezetvédelmi minisztérium épülete elé, hogy a hatóságok sürgős közbelépését követeljék a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezése érdekében. A tárca tavaly októberben döntött arról, hogy határozatlan időre megtiltja a nagyragadozók kilövését.

Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, megérti a székelyföldiek medveproblémáját, kész segíteni rajtuk. Az egyik gazdának arra a közbevetésére, hogy miért csak augusztus közepétől érvényesek a kilövési engedélyek, a miniszter közölte: a rendelet csak így felelt meg a törvényi követelményeknek.

Maros Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc a Maszolnak elmondta: számításai szerint két hét, legtöbb egy hónap alatt a vadászoknak sikerül majd kilőni azokat a medvéket a négy érintett megyében, amelyek veszélyt jelentenek az emberekre és a gazdaságaikra.

Karda Róbert csíkszentdomokosi polgármester, a bukaresti tüntetés ötletgazdája a lapnak elmondta, jó eredménynek tekinti, hogy a miniszter aláírta a rendeletet, de ez nem a végső megoldás a medveproblémára. „A törvényeket kellene megváltoztatni. Úgy érzem, hogy azoknak, akiknek szava van ebben az ügyben, nem ugyanaz az érdeke, mint nekünk” – fogalmazott a csíki elöljáró.

MNO

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>