Share This Post

Hírek / Hírek és politika / Külföldi hírek / Videó

Elemzők szerint, Angela Merkel már most megnyerte a szeptemberi Bundestag választást

Történelmi vereséget szenvedett a német szociáldemokrata párt az ország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna Vesztfáliában. Martin Schulz kancellárjelöltté választása óta már sorozatban a harmadik tartományi választását bukta el a baloldal. Elemzők szerint, Angela Merkel már most megnyerte a szeptemberi Bundestag választást – Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma Reggel műsorában beszélget a témában.

Nógrádi György elmondta, hogy Angela Merkel népszerűségi szintje jelenleg 49 százalékon áll, Martin Schulzé pedig lement 36 százalékra. Schulz azzal mentegetőzik, hogy még csak 100 napja van a párt élén, de az alapvető probléma az, hogy a szociáldemokratáknak nincs kidolgozott programja – tette hozzá.

A szeptember 24-én lévő Bundestag választás időpontjáig még olyan változások is bekövetkezhetek, amelyeket nem lehet előre bekalkulálni. De jelenleg minden Angela Merkelt és pártját, a Kereszténydemokrata Uniót erősíti.

Nógrádi elmondta, hogy Christian Lindner és a német Szabaddemokrata Párt is mozgásba lendült, arra törekszik, hogy létrejöjjön a nagy koalíció, és ők legyenek a legnagyobb ellenzéki erő. Az ő pártjának népszerűsége csaknem duplájára növekedett az elmúlt időszakban, jelenleg 12 százalék környékén áll – magyarázta.

Nógrádi szerint Martin Schulz hiába kiváló szónok, hiába beszél öt nyelven, két nagy hibája van, hogy pártjának nincs programja, illetve, hogy nincs meg benne az az elméleti tudás, ami ahhoz szükséges, hogy valaki Németország kancellárja legyen. Csapata is gyengeséget sugároz, nincs tapasztalatuk, nem tudták őt segíteni, Schulz pedig megtörni látszik.

Ma reggel

Share This Post

Leave a Reply