Share This Post

Európa Parlament / Gazdaság / Hírek / Külföldi hírek / Tudomány és technika

Ismét felmerült az óriáscégek feldara­bolásának ötlete

A Google és a többi konszern feldarabolásának elképzelése rendszeresen előjön, mivel az amerikai IT-cégek egyre újabb ágazatokban jelennek meg, és elképesztő tőkeerejük ellen az európai vállalatok esélytelenek.

Fotó: Peter Muhly / Europress/AFP

Fotó: Peter Muhly / Europress/AFP

Ezúttal a német Zöldek hozakodtak elő az elképzeléssel és azt szeretnék, ha – nem csupán nemzeti, hanem európai uniós szinten is – lenne egy olyan törvényes lehetőség, amely biztosítaná az ilyen nagy társaságok feldarabolásának a lehetőségét. A Frankfurter Allgemeine Zeitung birtokába került az a kereset, amelyről november közepén tárgyalhat a német szövetségi parlament és amely nem csupán a Google, hanem a Facebook, az Amazon és az Apple ellen is irányul. A jogszabály nem csak Németországban lenne hatályos, hanem később az egész kontinensre kiterjesztenék az Európai Parlament segítségével.

Az ötlet lényege, hogy a feldarabolást akkor is végrehajtanák, ha egy adott piaci szereplő nem él vissza a piaci hatalmával és pozíciójával. A dokumentum szerint a Zöldek biztosítani akarják, hogy egy adott vállalat ne tudja kiterjeszteni egy másik ágazatra is a meglévő túlzottan nagy piaci hatalmát. Az új eszközt – végső lehetőségként – a versenyjogba integrálnák. Az előterjesztés négy képviselő (Konstantin von Notz, Katharina Dröge, Malte Spitz, Jan Philipp Albrecht) nevéhez fűződik, akik komoly támogatást kaptak a Zöldek parlamenti frakciójának vezetőitől is.

Spitz kiemelte, hogy egyes óriáscégek hatalma egyre inkább a felhasználók érdekei ellen irányul. Dröge hozzátette, hogy a német kormány éveken át csak aludt, miközben bebizonyosodott, hogy az olyan gigászi internetes cégek ellen, mint a Google és a Facebook, a régi versenypiaci szabályozások semmi sem érnek. Szükség van a kartelljog frissítésére, és ehhez azonban nem csupán a feldarabolási lehetőséget kell integrálni a törvénybe, hanem a fúziók ellenőrzésekor és engedélyezésekor meg kellene vizsgálni a bevétel és a nyereség mellett az adott piaci szereplők felhasználói táborának méretét és azt is, hogy a tranzakció egyesíti-e a két fél az adatbázisait. Az alkalmazásboltok és a vásárlási portálok számára különleges szabályokat kellene kidolgozni. Meg kellene tiltani többek között azt is, hogy amikor az egyik fél akciót hirdet, akkor a másik a meghirdetett ár alá mehessen a saját ajánlatával.

A Google feldarabolását már 2007 decemberében felvetette Hermann Maurer professzor, a Grazi Műszaki Egyetem munkatársa, de az EU-ban is felmerült ez az ötlet. Tavaly Peter Thiel befektető úgy vélte, hogy a Google feldarabolása több ok miatt is ésszerűtlen lépés lenne.

Sg.hu

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>