Share This Post

Antimagyarizmus / Hírek / Kiemelt hírek / Külhoni magyarok

Székely zászló ennyibe még sosem került

Jóváhagyta a Maros megyei prefektúra keresetét és elrendelte Szováta polgármesterének megbüntetését múlt pénteken a Maros megyei törvényszék. Péter Ferencre mintegy 80 ezer lejes bírságot szabnának ki, mivel nem vette le a városháza épületéről a székely zászlót. Csakhogy az említett zászlót már négy hónapja eltávolították.

szovata-varoshaza_b

A szovátai városházán már nincs székely zászló

Először a marosvásárhelyi bíróság 2014 decemberében született döntésében kötelezte arra a szovátai elöljárót, hogy távolítsa el a székely zászlót a városháza homlokzatáról. A határozatot a polgármester nem fellebbezte meg, így ez jogerős maradt. Az ítélet végre nem hajtása miatt a prefektúra ismét beperelte Péter Ferencet, és büntetés kirovását kérte. Múlt pénteki ítéletében a törvényszék jóváhagyta a felperes kérését, és egy 200 lejes bírság mellett arra is kötelezi az elöljárót, hogy a minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget fizessen minden napra késedelmi díjként, amíg álláspontja szerint a jogerős döntés nem volt végrehajtva. 2015. február 4-étől (ekkor vált jogerőssé a 2014 decemberében hozott ítélet – szerző megjegyzése) 2016. március 25-ig számolva Péter Ferencnek ezért mintegy 80 ezer lejes bírságot kellene kifizetnie. Csakhogy a valóságban a dolgok egy kicsit másként festenek.

Szováta nem Gyulakuta…

Megkeresésünkre a fürdőváros polgármestere elmondta: a 2014-es ítéletben őt arra szólítják fel, hogy a gyulakutai polgármesteri hivatal épületéről távolítsa el a székely zászlót. Nyilván ezt Péter nem tehette, és nem is tette meg. 2015 novemberben közölték vele, hogy a téves bírósági megfogalmazást kijavították, és ezúttal a szovátai közigazgatási épületről kell eltávolítania a lobogót. Mivel a döntés végérvényes volt, nem volt választása, november utolsó napjaiban a zászló lekerült az épületről. Az erről szóló értesítést és fotókat december 2-án elküldte a prefektúrának és a törvényszéknek, kérve a per törlését.

Amikor még ott volt a lobogó a homlokzaton

Amikor még ott volt a lobogó a homlokzaton

Péter Ferenctől megtudtuk: a pénteki döntésről a törvényszék internetes oldaláról szereztek tudomást, hivatalos értesítést nem kaptak még. Mindazonáltal élni fog a fellebbezés jogával, hiszen ő a törvényszéki döntést tavaly végrehajtotta, ezért ezt a döntést igazságtalannak tartja. „Meglátjuk, hogy milyen ítélet születik, de remélem, sikerül a bíróságon megmagyarázni, hogy eleget tettünk a végzésnek, és így a törvényszék törölni fogja a büntetést” – nyilatkozta lapunknak az elöljáró.

… a homlokzat pedig nem kapu

A szovátai városháza udvarának bejáratánál egyébként néhány éve felállítottak egy székely kaput mint jelképet és emlékművet. Erre a faépítményre akkor felkerült a székely zászló, és az a mai napig ott is van, mivel azzal nem foglalkozott senki, és nem is kérte annak levételét. Péter Ferenc szerint rosszindulatúan azt a kaput is a városháza részének lehetne nevezni, bár nem is érintkezik az épülettel. A múlt pénteki ítéletben azonban a városháza homlokzatára és nem egy más építményre kitűzött zászlóról van szó, így az elöljáró nem hiszi, hogy a kapun levő zászló miatt bírságoltak volna.

Az udvar bejáratánál lévő kapun van székely zászló, de valószínűleg nem erről szól a döntés

Az udvar bejáratánál lévő kapun van székely zászló, de valószínűleg nem erről szól a döntés

Székelyhon.ro

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>